Labdaros mugėje Sofijoje bulgarai lietuvių stende ieškojo pamėgtos juodos duonos ir šakočių

Sekmadienį, gruodžio 3 d., Sofijoje vykusioje tarptautinėje kalėdinėje labdaros mugėje „IWC – Charity Bazaar 2017“ nuo prekystalio lietuvių stende pirmiausia buvo nušluota juoda duona. Lankytojai, jau ragavę lietuviškų gardėsių praėjusiuose renginiuose, specialiai užsukdavo ieškodami ne tik duonos, bet ir šakočių, fermentinio sūrio ir populiariojo „Džiugo“.

Juoda ruginė duona kelia nostalgiją ne tik svetur gyvenantiems lietuvaičiams. Emigrantai dažnai lagaminuose skraidina ne vieną kepaliuką, ją užšaldo ir taupiai skanauja, kad užtektų kuo ilgiau. Būtent duona buvo ir viena populiariausių prekių tradicinėje kalėdinėje labdaros mugėje Sofijoje, kurioje gausybė pasaulio šalių pristato savo kulinarines tradicijas, meno dirbinius ir kultūrą.

Tarptautinio moterų klubo (IWC) organizuojama labdaros mugė Sofijoje surengta 23 kartą, o Lietuva joje prisistatė jau 9 metus. Penkerius metus už Lietuvos stendą atsakinga buvo šalies ambasada, o šią 2014-aisiais uždarius, iniciatyvą perėmė Lietuvių Bendruomenė Bulgarijoje, palaikoma garbės konsulo Racho Ribarovo. Lietuvių stende savanoriaujantys bendruomenės nariai pastebi, kad kasmet vis daugėja grįžtančių pirkėjų, kurie vieną ar kitą gaminį prisimena iš praėjusių ar užpraėjusių metų ir teiraujasi konkretaus produkto.

„Tokie renginiai suburia žmones, sukuria vienybės jausmą ir leidžia pajusti, kad ir svetimoje šalyje gali nebūti vienas. Čia susitinka artimi žmonės, vedini to paties kilnaus tikslo. Lietuvių bendruomenė mugės dieną kaip niekad vieninga. Būtent stipri komanda ir leidžia pasiekti puikių rezultatų, plačiau išskleisti savo šalies vėliavą ir lietuviškos duonos kvapą“, – sakė Bulgarijos Lietuvių Bendruomenės pirmininkė Eglė Barauskaitė Volkė.

Renginio tikslas – ne tik surinkti kuo daugiau lėšų labdarai, bet ir supažindinti lankytojus su įvairių šalių virtuvėmis, meno kūriniais, pramogomis. Mugės lankytojai ieško išskirtinių prekių, kurių nerastų vietinėse parduotuvėse. Be to, pirkdami mugėje jie gauna ne tik prekę, bet ir jos istoriją, tad kartu išsineša ir naujų žinių apie skirtingas šalis, ir šiltų emocijų.

Viena iš lietuvių stendo sėkmės paslapčių – degustavimas. Šiemet tautiečiai svečius vaišino trijų rūšių „Vilniaus duonos“ gaminiais bei namine, rankų darbo duona, iškepta specialiai mugei, taip pat ragavimui buvo paruošta ir sūrio, dešros, kūčiukų, silkės ir šprotų. Vienos greičiausiai nuo prekystalio išgaruojančių prekių – savitu skoniu bulgarus žavintis „Džiugo“ sūris bei savo pirkėją radęs fermentinis sūris, kuris gerokai švelnesnis, lengvesnis nei bulgariškas kaškaval (кашкавал).

Šiemet lietuvių stende trečius metus prekiauta ir šakočiais. Iki pietų neliko ne tik standartinių „Biržų duonos“ šakočių, bet ir naujienos – sumažintos, vos kelis šimtus gramų sveriančių šakočių, versijos. Taip tikimasi supažindinti bulgarus su nauju skoniu ir sulaukti jų stende kitais metais.

Mugė tradiciškai vyksta pirmą gruodžio savaitgalį, tad lankytojai ieškojo ir kalėdinių dovanų. Tam puikiai tiko šokolado gaminiai – populiariausios šiemet buvo „Vilniaus pergalės“ kalėdinės šokoladinių saldainių dėžutės. Tokių saldainių rinkinių kitur nenusipirksi. Bulgarų pirkėjams saldžios dovanėlės, įpakuotos į namelio, kepurėlės ir kitas žaismingas ir vaikų akims itin patrauklių formų dėžutes, dar tebėra naujiena.

Dauguma maisto produktų ant lietuvių prekystalio sugulė parduotuvių tinklui „T-Market“ („Maxima Bulgaria“) dėka, šiek tiek gaminių skyrė ir parduotuvės „Beriozka“, kilniems tikslams abejingi neliko ir Lietuvos kūrėjai – itin populiarios buvo Lietuvos vėliavos spalvų, gamtos motyvais margintos, žaismingos peteliškės „Rudis“. Stendą paįvairino ir kaklo papuošalai „Mano.“, o ieškantiems subtilesnio būdo šventėms padovanoti tiesiog tam tikrą sumą pinigų puikiai tiko išskirtiniai Lauros Volkaitės rankų darbo rėmeliai pinigams su pieštais paveiksliukais.

Stendą puošė moliniai varpeliai, kurie šiemet buvo itin paklausūs tarp pirkėjų, ieškančių kalėdinių dekoracijų. Lankytojai domėjosi ir išskirtiniais, originaliais lino gaminiais, tačiau dėl padidėjusios kainos šiemet jų parduota kiek mažiau.

Renginiui tradiciškai susibūrė ir Bulgarijos Lietuvių Bendruomenės nariai, kurie skyrė ne tik savo laiką, talentus ir gaminius – kepė duoną, mezgė rūbelius, dovanojo skrydžius parasparniu (juos buvo galima laimėti loterijoje), lino gaminius. Patikimu partneriu ne pirmus metus renginyje tapo ir restoranas „Talents“, kuriame kasmet stažuojasi ir lietuviai kulinarijos studentai. Šiemet virtuvės komanda gamino vieno kąsnio burnoje tirpstančius bulvinius blynus, mini cepelinus ir tinginį.

Renginio tikslas – surinkti kuo daugiau lėšų, kurios padėtų vykdyti IWC klubo pasirinktus labdaros projektus. Daug dėmesio skiriama socialinės atskirties mažinimui: tėvų globos netekusių paauglių socialinei integracijai, išsilavinimo ir mokymų prieinamumui bei pagalbai neįgaliesiems.

 

—-

Lietuvių Bendruomenė Bulgarijoje įkurta 2012 m. spalio 14 dieną. Bulgarijoje gyvena apie 100 lietuvių, maždaug trečdalis jų – sostinėje Sofijoje. Taip pat auga lietuvių, gyvenančių Slavyani kaime, būrys – ten jų įsikūrę jau keliolika. Bulgarijos lietuviai kasmet susiburia ne tik labdaros mugei, bet ir kartu švenčia Kalėdas, Jonines, pažymi istorines datas.

Parengė Justina Mikeliūnaitė
Soteros Chananovos Vanderhaghen nuotraukos

 

pasauliolietuvis.lt

 

 

 

 

 

 

image_pdfimage_print

Related