LĖLIŲ KALĖDA LANKĖ DANIJOS LIETUVIUKUS

Gruodis – tradicinis švenčių metas ir Danijos Karalystėje, kurioje įprasta įvairius kalėdinius renginius organizuoti jau nuo pirmosios Advento dienos. Prisijungdami prie šios tradicijos, Danijos lietuviai kiekvienais metais organizuoja Advento eglutes vaikams. Šį kartą savo pajėgas sujungusios Lietuvių bendruomenė Jutlandijoje ir Fiuno saloje bei Danijos lietuvių bendrija į Hanso Christiano Anderseno kaštą pasikvietė keliauti įpratusį Panevežio lėlių vežimo teatrą.

aalborg kaledos 2014 001

Nukoręs tukstančius kilometrų, teatras aplankė Olborgą, Vejlę ir Kopenhagą, kiekviename mieste lietuvaičiams parodydamas Lietuvos teatro klasiko Vitalijaus Mazūro režisuotą spektaklį „Nykštukas nosis“. Eglutėse apsilankė daugiau nei 700 žiūrovų, ir nė vienas neliko nusivylęs. Neskubantys dalinti pagyrų lietuvaičiai iškart po spekatklių internete jau parašė ne vieną šiltą atsiliepimą pagrindinei šio šventinio turo organizatorei Neringai Jablonskytei-Kelting ir visiems, kurie padėjo įgyvendinti šį teatro apsilankymą Danijoje.

Organizatorė Neringa pasakoja: „Mano idėja buvo šiuo renginiu apjungti visas Danijos lietuvių bendruomenes, paskatinti visus bendradarbiauti, kurti, dalintis savo sumanymais. Panašu, kad tai pavyko, nes renginiuose apsilankė nepaprastai daug žiūrovų.“

Neringa Jablonskytė Kelting

Neringa Jablonskytė Kelting

Renginių metų lietuviai galėjo padovanoti vaikams ir šio Kalėdinio sezono naujieną – turbūt pirmąjį lietuvišką Advento kalendorių vaikams Danijoje. Kalendorių sukūrė ir idėją įgyvendino N.Jablonskytė-Kelting ir Brigita Bložė. Šis kalendorius – unikalaus leidinys, kuris sujungė Danijoje plačiai paplitusią adventinio kalendoriaus tradiciją su efektyviu lietuvių kalbos mokymu. Kalendorius skirtas visiems vaikučiams, kuriems reikia lavinti gimtosios kalbos įgūdžius bei smagiai laukti artėjančių švenčių. Kiekvieną gruodžio mėnesio dieną atvertęs naują langelį, vaikas ras lipduką su raidele. Kitoje kalendoriaus pusėje yra gražiais piešinėliais iliustruota abėcėlė – joje reikės surasti raidelės vietą ir joje priklijuoti lipduką. Šalia raidelės esantis paveikslėlis bus ir raktažodis, kurio reikės norint perskaityti tos dienos istoriją internete. Kalendorius šiemet iškeliavo ne tik į Danijos miestus, bet ir į Airijos, Australijos, Islandijos, JAV, Švedijos, Šveicarijos lietuvių bendruomenes. Kalendorių vis dar galima įsigyti Lietuvių bendruomenės Jutlandijoje ir Fiuno saloje puslapyje lietuviai.dk.

Neringos Jablonskytės-Kelting sumanytas lietuviškas Advento kalendorius vaikams. 2014.

Neringos Jablonskytės-Kelting sumanytas lietuviškas Advento kalendorius vaikams. 2014.

Vejlėje susirinkę lietuviai ne tik džiaugėsi spektakliu, bet ir galėjo sudalyvauti kalėdinėje mugėje, o vaikai  rašė Kalėdų Seniui laiškus su savo norais. Lietuvių bendruomenės Jutlandijoje ir Fiuno saloje iniciatyva įvyko labdaros akcija “Kalėdų senelio padėjėjai”. Šios akcijos tikslas – paskatinti Danijoje gyvenančius lietuvaičius vaikus mokytis patirti dovanojimo džiaugsmą, ir tuo pačiu paremti tas Lietuvoje gyvenančias šeimas, kurios neišgali savo vaikams nupirkti daugybės kalėdinių dovanų. Vaikai išdidžiai dėjo į senelio maišą gražiai supakuotas dovanėles, kuriose buvo tiek jų jau nebenaudojami žaislai ir drabužėliai, tiek ir naujai nupirktos dovanėlės.

Išskubėjęs namo į Lietuvą, keliaujantis Panevėžio lėlių vežimo teatras išsivežė šiltus prisiminimus ir tikisi, kad jaunieji Danijos žiūrovai, sugrįžę į Lietuvą, būtinai apsilankys ne tik šio, bet ir kitų Lietuvos teatrų spektakliuose.

Artūras Maslauskas

Editos Bautrėnaitės (Kopenhaga), Lauros Kliušenkovienės (Vejle) ir Dariaus Plaušinaičio (Aalborgas) nuotraukos

image_pdfimage_print

Susiję straipsniai

Parašykite atsiliepimą