NORVEGIJOS LIETUVIAI MĖGSTA KALĖDAS

Norvegijos lietuviai mėgsta Kalėdas. Jau nuo gruodžio pradžios Norvegijos lietuvių bendruomenėse vyko įvairūs kalėdiniai renginiai ir kalėdinės dirbtuvės.

Gruodžio 4 d. Rogalando lietuviai rinkosi į kalėdinį vakarą Orre vietovės kultūros centre “Friluftshuset”. Tautiečius džiugino prancūziško stiliaus muzika ir gomurius pakerėjusi prancūžiška La buffet vakarienė. Vyrai vilkėjo kostiumais, moterys vakarinėmis suknelėmis. Virtuvės vadovė Jolanta Ulys pristatė fusion virtuvės prancūziškus klasikinius valgius, kurie kiek tik įmanoma buvo pritaikyti Advento metui. Šventėje skambėjo fleitisto Jean Pierre Rampal 7 dalių kūrinys. Kūrinį atliko kvartetas: Snieguolė Lapėnaitė – fortepijonas, Kajadilani S. M. Fiiksdal – fleita, Marius Munthe-Kaas – mušamieji ir Mikaell Olsson – kontrabosas. Renginio metu už aktyvią savanorišką veiklą, puoselėjant tautos ir visuomenės vertybes, ir svarų indėlį 2015 metais į Rogalando lietuvių bendruomenės gyvenimą buvo įvertinti aktyviausi bendruomenės nariai.

Oslo lietuvių bendruomenė (OLB ) suorganizavo net dvi kalėdines šventes vaikams. Gruodžio 5d. OLB pakvietė vaikučius ir jų tėvelius pradėti kelionę stebuklingu Kalėdiniu traukiniu, Deichmanske bibliotekoje Osle.  Stebuklingoje kelionėje visų laukė susitikimas su pačiu tikriausiu Kalėdų seneliu, dovanos, žaidimai, dainos ir kitokios linksmybės, puiki gyva muzika, staigmenos.

Gruodžio 6 d. Lietuvos ambasadoje Osle vyko Kalėdų šventė Norvegijos lietuvių vaikams bei jų tėveliams. Oslo lietuvių bendruomenės lituanistinės mokyklos „Gintaras“ ir Sarpsborg‘e veikiančio Gimtosios kalbos ugdymo centro mokytojos savo mokiniams surengė kalėdinių žaisliukų dirbtuves. Savo gamybos žaislais papuošę šventinę eglutę vaikai sulaukė Kalėdų senelio dovanų. JE Ambasadorė Izolda Bričkovskienė įžiebė eglutę ir kartu su Kalėdų seneliu bei pasveikino susirinkusiuosius su artėjančiomis šventėmis. Vaikų rankų darbo žaisliukai džiugina LR ambasados Osle darbuotojus ir svečius visą šventinį laikotarpį. Oslo lietuvių bendruomenė tikisi, kad šiemet , kartu su JE Ambasadore pradėta tradicija, gyvuos ir kitais metais.

Gruodžio 5 d. Trondheime vyko Trøndelago lietuvių bendruomenės „Baltai“ adventinė/kalėdinė šventė. Kalėdinę nuotaiką į Trondheimą atnešė „Labai teatras“ su spektakliu „Aplink pasaulį, arba Kalėdų senelio pėdsakais“. Gal taip sutapo, o gal pėdsakai teisingai nuvedė, kad keliaudamas aplink pasaulį į Trøndelagą kartu su teatru užsuko ir Kalėdų senelis. Vaikai ir tėveliai kaip visada žaidė, džiaugėsi dovanėlėmis. Vyko daug aistrų sukėlusi loterija. Išrinktos gražiausios vyro, moters ir vaiko kaukės.

Gruodžio  13 d. Bergeno lituanistinėje mokykloje „Abėcėlė“ kartu su draugais – latvių mokykla „Bergausis“ suorganizavo šventinę popietę ir pasitiko Kalėdų senelį. Mokyklos mokinių ir mokytojų parengta Kalėdinė pasaka, subūrė tėvelius ir svečius bei padėjo atitrūkti nuo dienos rūpesčių ir pabūti drauge. Visi kartu šoko, dainavo bei linkėjo gerų ir įdomių 2016 metų.

Gruodžio 13 d. Lietuvių Bendruomenė Oppland ir Hedmark (LBOH) ir Lituanistinė mokykla Gjøvike „Žemyna“ taip pat organizavo  Kalėdinę šventę . Gausiai susirinkusiems svečiams buvo atkurta kūdikėlio Jėzaus gimimo scena. Tėvelius linksmino vaikų pastatytas spektaklis „Grybų karas“. Renginyje skambėjo gyva muzika, buvo vaišinamasi suneštinėmis vaišėmis, vyko kalėdiniai žaidimai, linksmos užduotys ir kitokios pramogos. Visus vaikučius aplankė Kalėdų senelis su dovanomis. Šventės metu vyko loterija, kurios metu buvo galima laimėti įvairius prizus: nuo pervežimo įmonės dovanos ir lietuviškų gėrybių iki masažo. Gausiai loterijoje dalyvavę žmonės buvo labai dosnūs. Loterijos metu surinkta solidi suma bus skirta Lituanistinės mokyklos Gjøvik‘e „Žemyna“ veiklai vystyti, kuri padeda tautiečių vaikučiams puoselėti gimtąją kalbą Norvegijoje.

Norvegijos lietuviai nori palinkėti Lietuvai labai daug, o lietuviams dar daugiau. Gerbkime ne tik save, bet ir kitus, kurie nori būti gerbiami, nes visi esame vienodi ir visi esame verti būti vieningais. Lietuva turi būti vieninga, nepasiduoti sunkumams ir puoselėti savo gilias tradicijas. Didžiuokimės savo  garbinga praeitimi tiek gyvendami Lietuvoje, tiek ir už jos ribų. Mieli ir brangūs tautiečiai, po pasaulį pasklidę lietuviai, linkime Jums prasmingų 2016 metų!

Tomas Kinta ir Zenonas Mačiulaitis

Sauliaus Pagojaus, Lino Tautkevičiaus, Juliaus Miltenio, Martyno Valasevičiaus ir kitų nuotraukos

 

image_pdfimage_print

Susiję straipsniai

Parašykite atsiliepimą